mushow kitestore
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
Mushow Kitestore
forum/poslední
comments/poslední
bazar
Návštěvy
TOPlist

ZIMNÍ KITEBOARDING U NÁS - PÁR POSTŘEHŮ

Navigace: mushow.cz / News / ZIMNÍ KITEBOARDING U..

Stále častěji se stává, že zima, na kterou jsme byli kdysi zvyklí, je nenávratně minulostí. Snowkiting se stává vzácností, na sněhu se svezeme pár týdnů za zimu. No netřeba na tenhle stav pohlížet s nevolí, naopak! Otevírá se nám tím další možnost a to vodní pojezd v zimních měsících. I v zimě se totiž objeví pár dní, kdy teloty dosahují jarních hodnot a tak hlavním „problémem“ pro většinu kiterů se stává teplota vody, který lze jednoduše vyřešit kvaliním oblečením. Mimo to, otužování je nyní hodně moderní záležitostí, tak vo co go, že? :-) Jaké další zákonitosti je tedy nutné dodržovat, abychom si zimní pojezd užili ve zdraví a pohodě?

 

Kvalitní zimní neoprén 5/4 s kapucí, rukavky, boty. Pojezd v lednu? Proč ne!

VOLBA VĚTRU

Volíme vždy takové podmínky, které nejsou nebezpečné a které nás nenechají uprostřed rybníka. Vítr střední síly je ideální. Při slabém větru nám hrozí, že nenastoupeme a to je vzhledem k místu startu a přistání (MKB) velmi důležité. Nikdo z nás to nechce pustit „po větru“ a zadělat si tak na mnoho problémů s dalším návratem. 

Při extrémně silném větru zase vzrůstá nebezpečí nezvládnutí podmínek a rozplavby, kterou nechceš zažít.

VOLBA MÍSTA

Volíme vždy místo s pokud možno stálým větrem, ideálně s větrem na břeh, dále side-on shore, nebo také oblíbený sideshore. Vyvarujme se míst, kde jde vítr od břehu, což smrdí odpadnutím a problémy s nenávratem.

 

Kvalitní a prostorný start plac, pokud možno stálý vítr ze správného směru...

VOLBA MATERIÁLU

Kite

U kitu volíme vždy o něco větší velikost, než obvykle a to znovu s ohledem na návrat. Vítr u nás má tendenci sem tam vyhnívat, tak ať máme nějakou rezervu. V zimních podmínkách je vždy lepší být mírně přebušen, než nedobušen!  :-)

 

Neoprén 5/4 s integrovanou kapucí, vnitřní vyteplení, lepené švy, přední zip, tesněné rukávy a nohavice

Oblečení

Tohle je asi nejdůležitější část zimního ježdění. Základem je silnější neoprén, nejlépe 5/4, šikne se i kapuce. Pokud je integrovaná, chrání i krk v případě teplejšího počasí (10-15st), kdy si dáváte kapuci dolu. U neoprénů, kde kapuce není součástí obleku, si potom pořídíme kapuci externí, případně neoprenovou čepici.

Různé neoprenové, nebo i šusťákové bundy přes neoprén nic nepokazí.

Důležitou součástí jsou potom rukavky. Ty by měly být o5 neoprénové a pokud možno předehnuté. Neubírají vám tak sílu, která je potřebná u nepředehnutých k úchopu ráhna. U takových potom trpí především předloktí, všichni víme vo co go.

 

Předehnuté rukavky s gripem, těsnící manžety proti vniku vody. No stejně tam při crashi nateče .-)

 

No a další důležitou součástí jsou neoprénové boty kolem 5mm, které udržují vaše nohy v relativním teple a tím neztrácejí cit pro board. Jezdci, kteří používají wakeboard vázání to řešit nemusí. Těm jen doporučuji do botů použít bavlněné ponožky (ano,i ty pomůžou udržet déle teplo a navíc se boty snadněji vyzouvají a nazouvají), případně tenké 0,5-1mm neoprénové ponožky. 

 

Zimní pojezd si můžete užít i vy. Nedejte na číslo v kalendáři, mrkněte na teploměr a webku na MKB :-)

 

Na závěr je nutno říci, že k pojezdu v zimě přistupujte s respektem. Štipung provozovat lze, ale čas strávený na vodě se tím zkrátí. Dejte si tak hodinovou session a hned jak skončíte, jděte do suchého a teplého oblečení. Nepostávejte na břehu v mokrém, to je cesta k doktorovi. Pokud plánujete ještě druhou session v jednok dnu, nechte si mezi pojezdy neoprén vyschnout, případně použijte druhý suchý. 

Zima je nepřekonatelná v jedné věci. Fouká opravdu často a tak na vodě můžete být klidně 2-4x týdně, podle chuti a sil každého ridera. Pravidlo „Co v zimě nenajezdíš, za tepla už nedoženeš“ je v českých podmínkách většinou pravdivé. Z mých zkušeností lze za zimu a časného jara najezdit klidně i 20 dní. Tak při rozhodování, než mrknete do kalendáře, tak mrknět první na teloměr a při dobré předpovědi neváhejte. Čas a život nečekají! :-)

Krásné dny na vodě i sněhu, partičko!

Switch

P.S. O další vychytávky se případně podělte v diskuzi pod článkem...

Vložil: admin, 15.01.2023

Komentáře


Žádné komentáře.

Nový komentář:

anketa

Letní kite trip (dovolená) v mém případě trvá:





MKB info
?>
login


Registrace

Zapomněli jste heslo?

Partners

design & web puradesign logo - web. stránky

rss newsNewsrss forumForum

Kontakt | Copyright © 2001-2024 Mushow.cz

mushow on facebook