mushow kitestore
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
Mushow Kitestore
forum/poslední
comments/poslední
bazar
Návštěvy
TOPlist

SNOWKITING - JAK SPRÁVNĚ NASTAVIT VÁZKO?

Navigace: mushow.cz / How to? / SNOWKITING - JAK SPR..

Všichni, kdo děláme snowkiting a pro pojezd používáme snowboard, jistě známe problémy se správným nastavením vázka. Pokud máte špatně seštelované vázko, přicházejí problémy s bolestí holení, board jede bokem a né čistě po hraně, skáče na tvrdém povrchu atd. Přínos speciálních boardů na snowkiting je obrovský, ale i tento přínos můžete zabít špatně nastaveným vázkem. Jak tedy vázko správně nastavit, se pokusíme popsat v následujícím článku.

 

Správně nastavené vázání je u snowkitingu často opomíjenou záležitostí.

DRUH VÁZÁNÍ

Ideální je zvolit vázání se zavírací patou typu Flow, Apo, SP. Zbavíte se tak problémů s dlouhým a nepříjemným obouváním a vyzouváním. Prostě jen zaklapni a jeď.

 

Vázání Flow, s tvarovaným předním strapem a gelovým zakončením opěrky = pohodlnější pojezd

ŠÍŘKA POSTOJE

S tímto nastavením si mnoho jezdců moc hlavu neláme. Každý máme jinou stavbu těla, rozsahy kloubů, rozrtahanost šlach a svalů, proto i rozestup nohou je individuální. Většinou rider zvolí rozestup co největší s doměnkou, že jeho postoj potom bude stabilnější. Ale vždy je něco za něco. Pokud rozestup nohou přeženete, můžete se dostat do problémů se špatným zářezem. Takto přehnaně široký postoj způsobuje jízdu boardu bokem a jezdec tak spíše hrne, než jede přímou stopu. Vše si jednoduše odzkoušíte tak, že při jízdě by za váma měla zůstat čistá stopa od hrany. Pokud je stopa širší, hrnete a „zametáte", máte pravděpodobně moc široký postoj a to je špatně.

Pokud máte naopak úzký postoj, při vysokých rychlostech ztrácíte nad prknem kontrolu a pojezd se tak stává nestabilním. Odrazy do skoku jsou potom také obtížnější, o přistání ani nemluvím.

Osvědčilo se šířku postoje zvolit dle šířky vašich ramen, nebo dle přirozeného postoje při rozkročení.

 

Špatná stopa 
Ideální stopa

POSUNUTÍ VÁZKA K BACKSIDE HRANĚ

Aby nás holeně nebolely, je třeba vázko posunout více k bakside hraně. Při snowboardingu vázko montujete na střed boardu, protože pade na pade používáte backside i frontside hranu. U snowkitingu je to ale diametrálně odlišné. Využíváte především BS hranu a proto tomu musíte přizpůsobit umístění vázka. To posunete blíže k BS hraně, ale pouze tak, abyste při jízdě nadrhli patou boty, která z boardu logicky čouhá.

 

ÚHLY

Tady o5 zvolíte pro pohodlný pojezd větší úhly. Osvědčilo se vázko naštelovat na +- 21°. U snowkitingu vytáčíte tělo vždy do jízdy a s tím i přední nohu. Pokud zvolíte menší úhel, můžete podvědomě nohu stále tlačit do směru jízdy a tím dochází k nepříjemným tlakům na koleno.

 

OPĚRKY

Opěrky při snowkitingu povolíte co nejvíce, abyste mohli nohu propnout více dozadu. Pokud máte opěrky naštelované hodně do nákleku, jízda se stává nepříjemná, na tvrdém povrchu si stále podkopáváte BS hranu, musíte jít více do pokrčených kolenou a z toho pramení bolest nohou již po chvílce ježdění. V současné době se objevilo special vázko bez opěrky, které je jednou z cest, jak udělat pojezd pohodlnějším.

 

Bezopěrkové řešení Flow. 

STRAPY

Vynikající je přední tvarovaný strap, tlačící celou nohu do zadní opěrky. Odpadá potom tlak v botech do špiček, bolestivý palec a nehet palce.

 

Přední strap tlačící celou botu přes špičku do zadní opěrky...

Nastavení vázka je podceňovaná věc, kterou když si vychytáte, bude pojezd o 100% příjemnější. Doporučuji proto vzít do kapsy šroubovák, věnovat štelungu dvě hoďky z vašeho pojezdu a postoj si přizpůsobit svým možnostem. Celá sezóna potom bude mnohem více o zábavě, než o bolavých nohou.

Kdo bude mít zájem, na Ryžovišti budu celý rok. Nebojte se mě oslovit, rád s postojem a naštelováním vázka pomůžu.

Budeme rádi za další vaše zkušenosti a postřehy v diskuzi pod článkem.

 

Good wind a metr sněhu!

 

Switch

 

Maximální zábava bez bolavých nohou. A o to tady jde!

Vložil: admin, 13.12.2016

Komentáře


Žádné komentáře.

Nový komentář:

anketa

Letní kite trip (dovolená) v mém případě trvá:





MKB info
?>
login


Registrace

Zapomněli jste heslo?

Partners

design & web puradesign logo - web. stránky

rss newsNewsrss forumForum

Kontakt | Copyright © 2001-2024 Mushow.cz

mushow on facebook