mushow kitestore
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
Mushow Kitestore
forum/poslední
comments/poslední
bazar
Návštěvy
TOPlist

Snowkiting Ryžoviště sezóna 2Q2Q/21

Navigace: mushow.cz / News / Snowkiting Ryžoviště..

SNOWKITING TOP SPOT RYŽOVIŠTĚ

Posleni SNK sezóna se vydaříla jak se vydařila, ale letos bude VŠE jinak! :-) Článek o spotech kolem Ryže tady věším každý rok a ne jinak tomu je i nyní. Nových kiterů stále přibývá a info od "lokála" se hodí žejo.:) Tak pome na to...


TERÉN

Terény kolem vesničky Ryžoviště jsou určitě nejrozlehlejšími plochami pro snowkiting v ČR. Spot je tvořen téměř výhradně pastvinami s travnatým povrchem, což umožňuje provozování snowkitingu již od minimální vrstvy sněhové pokrývky. Žádné šutry, jen tráva, což šetří váš board či lyže.

Z Ryžoviště směrem k Břidličné se táhne údolí, které rozděluje celý spot na dvě části. Říkejme jim např západní východní spot, podle toho, na kterou stranu jsou jednotlivé svahy orientovány.

Západní spot, megarozlehlý terén, funguje při JZ, Z, SZ větrech, jižní a severní wind, díky údolí, potom funguje na obou spotech. Na západním spotu si užijete všechny druhy ridingu. Pokud vyznáváte jízdu ve zvlněném až kopcovitém terénu, vyřádíte se zde dokonale. Vysoké skoky, polety do údolí, vše je možné v bezpečné a rozlehlé ploše. Na spotu je množství terenních vln, lesnatých ostrůvků a jiných libůstek, které dodávají pojezdu na zajímavosti, ale i na obtížnosti. Jde tak o suprový cvičák před pojezdem ve vysokých strmých horách.

Pokud však začínáte, nebo vyznáváte freestyle a wakestyle na rovnějším povrchu, není nic jednoduššího, než vyjet z údolí na plošinu nad Ryžovištěm. Rozlehlost vám doslova vyrazí dech. Nekonečné pláně prašanu jsou jen vaše. Pokud jste unaveni, můžete využít zastřešené odpočívadlo s lavičkama a nádherným pohledem do údolí. Přitom čučíte na ridery svištící z hřebene dolů. Prostě parádička!

 

Východní část spotu si se západním v ničem nezadá, ba naopak! Ideální směry větru jsou zde SV, V, JV a znovu jižní a severní wind. Rozlehlost a členitost terénu je tady ještě monstróznější, než na západě. Po výjezdu z údolí na plošinu se vám o5 zatají dech. Rozlehost terénu je masakrózní. Svištíte po rovince v kupách prašanu a najednou vidíte jenom hranu. Dostáváte se do nejprudší části spotu, kde při S-SZ windu brutálně polítáte. Polet je přitom bezpečný (samozřejmě pro znalé věci:), protože přistávací plocha je naprosto bez překážek. Jste na další megarozlehlé ploše tvořené kotlem a okolníma svahama. Je to asi největrnější místo na spotu. Pokud na celém spotu fouká např 5m/s, zde, díky nafukujícímu se windu do kopce, bude fučet minimálně o 3m/s více. Celý východní spot můžete objet dokola, což skýtá možnost pro luxusní backcountry snowkiting. Pokud je na plošině nahoře sníh vyfoukaný do nepříjemných zubů, mužete si být jisti, že na přilehlých loukách v nižších částech spotu bude krásný powder flat z nafoukaného prašanu.

Výhoda dvou naopak orientovaných spotů (západní a východní svahy), spočívá taky v tom, že pokud fučí silný SV-V wind, všechen prašan budete mít na západních kopcích západního spotu a naopak. Takže prašánek si tady vždy najdete. Samozřejmě za předpokladů, že nějaký napadne:) Pravděpodobnost dobrých sněhových podmínek je ale v Jeseníkách dosti vysoká.

 

VÍTR

Vítr je další z luxusních záležitostí tohoto spotu. Díky nadmořské výšce okolo 700m.n.m a absenci vyšších kopců v okolí, je zde wind stálý jak na řeckých termických spotech. Samozřejmě pokud nezajedete za terénní vlnu, nebo lesík. Díky „díře“ mezi pohořím Jeseníků a Beskyd, je zde stálý průvan. Wind tady funguje opravdu 6 dní v týdnu. Nejčastější a frekventovaný směr je zde JZ, který je usměrnován do průrvy i při jižním, jihovýchodním, nebo západním proudění. Dalším nejčastějším směrem je zde SV, který zde kvalitativně funguje podobně jako JZ směr. Díky rozlehlosti a členitosti terénu ale není problém na Rýži jezdit na jakýkoliv sněr větru.


Co se počáska týče, díky stálému průvanu se na spotu jen vyjímečně setkáte s mlhou. Veškeré mraky pohlcují hory kolem Pradědu a Ryžoviště tak zůstává ušetřeno nepříjemných mlh. Naopak, většinou v odpoleních hodinách, se při oblačném počásku mraky protrhají a vy si užijete pojezdu za slunečného počasí.

Pokud všechny tyto vymoženosti zklamou, máte spoustu možností, jak váš volný čas využít. Pokud na Rýži nefuní a je jasné počásko, můžete se vydat do blízkých terénů v okolí Pradědu, kde máte téměř 100% jistotu větru a sněhu. Můžete také využít služeb nespočtu lyžařských středisek v nejbližším okolí. Velkou výhodou je také nová tělocvična v Ryžovišti, kde můžete rozbít tělo při fotbálku, beďasu, basketu atd.

 

Terény kolem Ryžoviště mě natolik uchvátily, že zde pobudu celou letošní zimní sezónu. Přímo na spotu budeme 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a vlastně celou zimní sezónu, dokud nám sníh neuplave. Bude zde možnost ojet a otestovat nejnovější kity od Slingu, včetně nového 2021 RPX V1, Raptoru 2020 i SlingWingV těchto ideálních podmínkách budou probíhat i SNK kurzy. Máte samozřejmě možnost využít ubytování přímo na spotu v chatě Rýžovka. Po pojezdu je pro vás potom otevřena stylová hospůdka MASHTAL přímo u ubytka, kde si můžete dát pivko, něco k snědku a pokecat s lidmi stejného ražení. 

 

Pocasí se nám poslední měsíce vrátilo do normálních kolejí (hodně srážek), můžeme tedy očekávat snovou sezónu! Pokud se tedy rozhodnete tento luxusní terének navštívit, rádi poradíme, pokud budete při své první návštěvě na spotu tápat. Pro zájemce zorganizujeme dlouhé freeridové vyjížďky, nejdelší okruh měří 46km! . Terén známe dokonale.

Stálý vítr a krásné zimní dny všem!

Switch


Každodenní info, jak sněhové, tak větrné, bude k dispozici na tomto webu ve fóru. 

Vložil: admin, 11.11.2020

Komentáře

Odrywood
16.11.2020 v 21:47

už aby to bylo :)

Odpovědět
Tomáš
11.11.2020 v 20:39

Krása, už aby to bylo. A letos snad opět s dostatkem sněhu:-)

Odpovědět
anketa

Letní kite trip (dovolená) v mém případě trvá:





MKB info
?>
login


Registrace

Zapomněli jste heslo?

Partners

design & web puradesign logo - web. stránky

rss newsNewsrss forumForum

Kontakt | Copyright © 2001-2024 Mushow.cz

mushow on facebook