mushow kitestore
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
Mushow Kitestore
forum/poslední
comments/poslední
bazar
Návštěvy
TOPlist

Česká základna na Sardinii

Navigace: mushow.cz / News / Česká základna na Sa..

 

Po apokalypse letošního jara otvíráme aspoň koncem srpna českou základnu na jihozápadní Sardinii, tento rok do konce října a příští snad už na celé léto od dubna. Je to místo pro kiteboarding jako stvořené, a díky nedalekým nádherným koupacím plážím, je fajn i pro doprovod a rodiny kiterů. A třeba na bezvětrné dopoledne, než se rozjede termika, se takové featury hodí komukoliv, kdo nerad sedí dlouho na zadku. Základnu jako takovou máme v malé vesničce Villarios. Učarovala nás tím, že je na kopci s výhledem přímo na moře a na saliny s plameňáky.

Větrné podmínky jsou na tomto místě jedny z nejlepších na Sardinii. Na jaře a na podzim jsou časté fronty, především Mistralu ze severozápadu, který je zde zesílený díky protilehlému ostrovu St’Antiocco. Podobně zesiluje i termika v letních měsících. Z naší zkušenosti běžně i o 6 m/s navíc oproti předpovědi. Fronty samozřejmě chodí v kuse i několik dní od rána do večera. Termický vítr vás naopak nechá pěkně pospat nebo se poválet na pláži a vyrazit na kajtovačku s větším vybavením po obědě.

Pláže na Sardinii jsou v letních měsících plné turistů a je proto potřeba dodržovat alespoň některá z pravidel, která se v místních vyhláškách píší. S kitem se tedy vstupuje do vody koridory, které jsou k tomu určené. V ostatní měsíce je dodržování tohoto pravidla volnější a dá se zakajtovat i na nejkrásnějších plážích Sardinie.

Na kitetrip je k nám nejlepší přijet minimálně na týden. Rádi tě vyzvedneme na letišti v Cagliari, kam to lítá z Prahy a z Vídně čtvrtky a neděle, nebo poradíme s jinými leteckými spoji nebo cestou autem. Cesta z letiště k nám, trvá hodinku. Během týdne to funguje tak, že večer předem nebo ráno u snídaně nad předpovědí vymyslíme, kde to bude ten den nejlepší ať už kvůli větru, učení nebo vlnám. Na kurzy jezdíme na mělký spot s rovnou vodou Punta Trettu, zhruba 20 minut autem od nás. Tento spot je laguna, ve které se krásně naučí kajtovat klidně i děti. V místním klubu, kde stojí roční členství 15 euro máme perfektní zázemí, a protože se jezdí na offshore vítr, a protože to předpisy nařizují, také rescue boat. Nejbližší spot k nám je Porto Botte, koukáme na něj přímo z oken nebo terásky apartmánu. Ten má aktuálně tři různé koridory a trochu se liší, kde je to nejlepší podle směru větru. Voda je tu mělká u břehu, od 150 metrů už nestačíte. Je to parádní spot také na hydrofoil a na části je i pěkná koupací pláž, třeba pro rodinku, která čeká až si zajezdíte. I tady je nejlepší severozápadní a západní směr větru, dá se tu jezdit v jedné části i na jižní vítr. Když přijde Shirocco z jihovýchodu, je potřeba si za větrem popojet až na stranu ke Cagliari, což je hodinka cesty. Místní tomu podle ropných věží nedaleko říkají Petrol Beach, my jsme to tu překřtili na tenisákovou pláž. Je totiž plná kuliček z řas. Vítr je tu krásně rovný a v létě funguje taky parádně termika. Zátoka je celkem daleko od pobřeží mělká, takže je spot celkem fajn i na lekce nebo pro méně zkušené. Není to bohužel zrovna pěkná pláž, a tak je doprovod lepší poslat o kousek dál po pobřeží, kde to vypadá zase jako v Karibiku. Další spoty jsou pro ty, co přijedou mimo koupací sezónu. Kousek od nás je Porto Pino, jedna z nejkrásnějších pláží Sardinie. Několik je jich na ostrově St’Antiocco, ty jsou spíše pro pokročilejší, často i vlnové. Na sever je vlnový spot Funtanamare nebo přímo surfový spot s vlnou pro pokročilé v Buggeru.

A tím se dostáváme k tomu, že se tu kromě kitingu dá dělat spoustu dalších věcí. Na jaře a na podzim právě surfing, v létě po ránu, než se rozfouká, se pobřeží nabízí na krásné výlety na paddleboardech, k jeskyním a podél členitých skalek. Cesty na kola jsou tu často pískové nebo asfaltky, po kterých skoro nic nejezdí a na nejbližší pláže se po nich můžete dostat krásně mimo hlavní silnice. Na tuhle zábavu tu máme všechno na půjčení – kola, paddleboardy, surfy, případně i auto na výlet. Na ostrově se dá půjčit také na půl dne nebo na celý den loď až pro 6 lidí a projet se po moři okolí Calasetty nebo na další ostrůvek do městečka Carloforte. Máme zde spoustu míst, která jsou pěkná na šnorchlování. Kromě toho je tu, stejně jako všude v Itálii, výborný kafe, lokální sardinské pivo Ichnusa, samozřejmě víno, čerstvé ovoce, zelenina, ryby, mořské plody a prostě veškeré jídlo.

Jestli se chceš dozvědět více o našich aktivitách mkrni na stránky FlyIt Kitesurf

kurzy na Punta Trettu

 

Mělká voda na Punta Trettu ideální na učení

plameňáci v salinách u Porto Pina

Petrol Beach pláž pouze pro kitery i v hlavní sezoně

kurzy pro děti na Punta Trettu

Maruška na Porto Pinu, jedna z nejhezčích pláží na Sardinii

Papir a Maruška - FlyIt Kitesurf

Vložil: Pejpr, 19.09.2020

Komentáře


Žádné komentáře.

anketa

Letní kite trip (dovolená) v mém případě trvá:





MKB info
?>
login


Registrace

Zapomněli jste heslo?

Partners

design & web puradesign logo - web. stránky

rss newsNewsrss forumForum

Kontakt | Copyright © 2001-2024 Mushow.cz

mushow on facebook