mushow kitestore
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
Mushow Kitestore
forum/poslední
comments/poslední
bazar
Návštěvy
TOPlist

Špáňo s Honzou Žákem

Navigace: mushow.cz / Spot reports / Špáňo s Honzou Žákem..

ESPAÑA

Španělsko je na kitesurfing naprosto ideální místo. Ale Španělsko – to nejsou pouze spoty profláklé jako TARIFA či MAR MENOR. Celé pobřeží je poseté malými lokálními mini-spoty, které rozhodně nejsou přeplněné a mají naprosto unikátní atmosféru. Loni jsem měl možnost procestovat takřka celé jiho-východní Španělsko – a tady je soupis toho nejzajímavějšího!

 

 

PLAYA DE VALENCIA

Hlavní městská pláž tohoto 800 000 tisícového města je ideální na večerní session se západem slunce – a právě to zde místní dělají. Největší výhodou tohohle spotu je dostupnost. Dostanete se sem z centra metrem za 15 minut. A rozhodně se nemusíte bát, že byste v metru s kitovýma cajkama nějak zavazeli. Zřejmě potkáte surfaře, kteří také jedou na sunset-session s dvoumetrovýma longboardama. ;-) Pokud byste přece jenom jeli autem – parkoviště se nachází přímo u spotu.

POPIS SPOTU: pláž je zde obrovská a i přes větší počet kiterů nebudete mít problém kde nastartovat. Stačí na kohokoliv kolem zařvat „TÍO“ (v překladu strýc, ale spíše to znamená „vole“) a hned máte kita nahoře. Nejlepší a nejčastější směr větru je určitě JV, ale dá se zde jezdit i na SV, V. Čemu se tady ale nevyhnete je chop. Respektive megachop. Při silnějším větru se tvoří až 3-metrové vlny, takže většinu času se spíše snažíte nenechat se zavalit masou vody lámající se vedle vás. Když si ale zvyknete na pravidelnou periodu vln, tak už s tím není žádný problém a můžete se v poklidu kochat krásným západem slunce. To všechno patří k nádherným večerním pojezdům na městské pláži ve Valencii.

 

EL SALER

 

Další spot z mého výběru je El Saler. Spot se nachází asi 15 minut autem od Valencie. Bývá tu výrazně méně lidí. Jediným problémem jsou tu velmi časté krádeže. Opravdu nesmíte nechat nic viditelně v autě. Zažil jsem i případy, kdy jedné španělce ukradli mokrej neoprén zmuchlanej na zemi, zatímco se oblékala o dva metry dál. Rekordmanem je místňák Juan, který byl okraden za posledních pár let dvanáctkrát. Ovšem když si budete dávat pozor, nemělo by se nic stát. Já si dával opravdu velký pozor a nikdy sem neměl problém.

POPIS SPOTU: Pláž je dostatečně široká a se startováním není problém. Odměnou vám bude nejrovnější voda v oblasti. Při SV směru větru se skoro dá mluvit o flatu. Ale i při ostatních jezditelných směrech (V, JV) je voda klidná.

 

 

PLAYA DE OLIVA

Oliva je městečko hodinku jízdy autem v Valencie. Určitě se sem vyplatí vypravit – jedná se o nejlepší kitovou základnu v okolí. Velmi dobře si ale poznačte kde se spot nachází – playa de oliva je označení pro 10 kilometrů dlouhou pláž podél města. Dominatou spotu je úzká asi 80cm hluboká řeka(mapy jsou trošku zastaralé - aktuální řeka naznačena), tu musíte přebrodit a jste na kite spotu. Celá pláž je opravdu nádherná – ideální místo i pro váš nekitující doprovod. Nad spotem se tyčí kite škola, kde Vás vousatý sympaťák a majitel kite-školy Kike pozdraví přátelským ¿QUE TAL?(španělsky „Jak je?“). Poradí Vám opravdu s čímkoli a když budete třeba hodně opilí, nechá vás u sebe i přespat. ;-)

Tento spot je opravdu hodně oblíbený s čímž jsou spojené každodenní krádeže. Zajímavé je, že pokud za parkujete na místě označené na mapě zelenou(vedle kite školy), vůbec nemusíte mít starosti. Auta parkující tam, patří výhradně místním a jsou „pod ochranou“ kite školy. Nikdy se tam prý nic nestalo. Ovšem na místě označeném červeně, parkují většinou turisti – zde jsou krádeže opravdu na denním pořádku.

 

V blízkosti se nachází golfové hřiště a spoustu obrovských hotelů. Nejbližší obchod, kde se dá něco koupit je právě v golfovém resortu – kde mají jednoduchou obchodní strategii – všechno je 5-krát dražší než normálně. Proto doporučuji přijet na spot vyzbrojen dostatkem jídla a pití.

POPIS SPOTU: Drtivá většina spotů má svoji historku o každodenní dvěstěprocentě spolehlivé termice. Není tomu jinak ani zde. Je ovšem pravda, že přesně na jih od spotu se nacházi velká skála, takže když fouká JV tj. přesně kolem té skály(nejčastější a nejlepší směr), vítr je zde mnohem silnější než kde jinde. Ovšem pokud se stočí na čistý jižní směr - nárazy 0-10m/s vás neminou. V tu chvíli je lepší sbalit kite do batohu. Voda je zde velmi klidná a tam, kde se řeka vlívá do moře, se tvoří krásné kickry. Není divu, že zde potkáte profesionály trénující flat 7. Já tu třeba potkal Alexe Pastora – mistra světa 2013.

 

PUNTA DE MOLINS

Další spot se náchází již dobrou hodinku autem z centra Valencie. Parkuje se zde kdekoliv v okolních uličkách a s krádežemi tu naopak není vůbec problém. Uvidíte kolem sebe otevřená auta a v nich iPhony za sklem. Panuje tu velmi rodinná atmosféra a skoro každý pojezd je zakončen divokou párty na pláži, která se později přesunuje do okolních hotelových bazénů. Bazénů je kolem hned několik, takže nikomu vůbec nevadí, že po 5 minutách je securiťák vyhodí – prostě se jde o dům(hotel) dál. Všichni pak velmi podnapilí naskáčou do aut a jedou domů. Naštěstí to mají blízko domů – většina z nich je z nedalekého města Denia.

 

POPIS SPOTU: Po zaparkování přelezete malý písečný val, při čemž vám nalítá řádná dávka písku do očí. Propláchnete si je u malé fontánky a jste na spotě. Spot je malý, ale velmi multifunkční. Jeho hlavní výhodou je, že při směrem větru Z a SZ je to jediné místo široko daleko, kde se dá jezdit. Naopak když fouká SV směr – voda se ustálí a na malých táhlých vlnkách za kosou probíhá flat 3 session.

 

MAR MENOR

O tomto spotu bylo již napsáno mnoho. Například tady: http://mushow.cz/clanky/kite-spot-reports/v/mar-menor-bleskotrip-do-spanelska

 

CABOPINO

 

Spot se nachází přímo uprostřed kempu – tudíž je otevřen pro kitery jen mimo hlavní sezonu. Není třeba platit vstupné a parkoviště je hned nad pláží. Po ježdení uvítáte zdarma sprchy, spoustu barů i přilehlý háječek, kde se dá bez problémů přespat.

POPIS SPOTU:Tento spot je velmi malý, ale určitě zde stojí za zmínku. Jedná se o 250 metrů široký pás mezi valy z kamenů. Kapacita spotu je tak maximálně 6 kiterů. Hlavní výhodou jsou krásné táhlé vlnky za pravým valem. Ty využívají dva typy kiterů: ortodoxní wakestyleři v pevném vázku rotující flat rotace a trénující odrazy z přední hrany. Druhým typem kiteru jezdících na Cabopino jsou strapless freestyleři, kteří využívají vlnky k odrazům. Můžete zde vidět nauvěřitelné strapless rotace.

 

LOS MONTEROS

 

Velmi oblíbený spot, ale je velmi špatně k nalezení. Nachází se ve milionářské vesničce Pueblo de los Monteros. Sjezd z dálnice není příliš označen – je třeba se řídit podle billboardů, které navádějí právě na tuto vesničku. Na začátku je hlídač v uniformě a závora. Stačí na něho křiknout kite a on vás pustí. Možná vás ale pustí rovnou, protože budete jediní(kromě ostatních kiterů), kdo sem přijíždí a nemá Bentley, Ferrari, Lambo nebo jiné lidové autíčko. Poté se již stačí držet pořád vpravo a dostanete se na kruhovou točnu, která se nachází přímo u spotu. Cestou budete míjet obrovské vily, neuvěřitelná auta(my sme potkali třeba Veyron) a načičnuté dámičky s ještě načičnutějšíma čivavama.

 

Sam Light na Los Monteros

POPIS SPOTU: Na spotu se nachází bar a restaurace s překvapivě příjemnými cenami – slouží spíše jenom pro kitery. Jedná se o dostatečně širokou pláž. Voda je velmi klidná a při západních směrech se zde vytvoří krásny flat. Dá se zde jezdit na Z, JZ, JV a V.

Takže až budete příště pelášit po dálnici na profláklý Mar Menor nebo na Tarifu, nebojte se zastavit na nějakém z výše uvedených spotů. Třeba budete příjemně překvapeni. ;-) 

Honza

Vložil: admin, 25.05.2014

Komentáře


Žádné komentáře.

anketa

Letní kite trip (dovolená) v mém případě trvá:





MKB info
?>
login


Registrace

Zapomněli jste heslo?

Partners

design & web puradesign logo - web. stránky

rss newsNewsrss forumForum

Kontakt | Copyright © 2001-2024 Mushow.cz

mushow on facebook