mushow kitestore
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
Mushow Kitestore
forum/poslední
comments/poslední
bazar
Návštěvy
TOPlist

BOOTS VS STRAPS - WAKE BOTKY V PRAXI

Navigace: mushow.cz / Product reviews / BOOTS VS STRAPS - WA..

BOOTS VS STRAPS - WAKE BOTKY V PRAXI

Různě na webech se vyrojily dotazy k pevnému vázku, jestli je lepší, nebo horší, než strapy, jestli je vázko nebezpečné atd. A aby díky nezasvěceným jedincům nedocházelo k mýlkám, vznikl tento článek se stručným popisem, kde je osvětleno, jakže se na lopatě sedí. Ok, pojďme si to tedy rozebrat.

 

VÝHODY WAKE BOTEK:

Výhody pevných bot spočívají především v tom, že máte naprosto pevnou oporu při odrazu a při dopadu. Jistě se vám nejednou stalo, že vám vlnka v chopu při odrazu vykopla nohu mimo board. Takový pokus o trik v 99,99% končí tlamou s průplachem dutin, což při kvalitě vod v ČR smrdí dvoudenní rýmičkou. Pokud ovšem jezdíte v botech, na nějaké vyzutí při odrazech zapomeňte. Bota při odrazu bezpečně veškerý chop rozráží a chrání tak vaši patu před vyzutím. Dopady, to je podobná písnička. Jistě jste zažili, že vám trik trošku ulít a dopadli jste na vodu ve větších bombách, než bylo třeba. Když jste měli štěstí a nohy pořádně narvané v padech, skok jste s vypětím všech sil ustáli. Ve většině případů vám ale obrovský tlak při dopadu nohu o5 vyzul (z vlastních zkušeností se tak stavá např při railey, s-bend, kiteloop HP, BJ, backmobe atd.), což v nejlepším případě končí pádem, v horším případě odřenou holení o hranu boardu, natáhnutým tříslem, atd. Velmi důležitá je taktéž fixace vašeho kotníku při těžkých dopadech. Zranění kotníku je ve strap vázku u freestylu jedno z nejčastějších. Přímá kontrola nad boardem, přesné odrazy a jisté dopady, to jsou hlavní výhody pevného vázka.

Na co si dát pozor a pro koho není vázko určeno?

Pokud se rozhodnete pro pevné vázko je nutno mít na paměti určité zákonitosti. Pokud se nevěnujete aktivně freestyle kiteboardingu a to především wekestyle pojezdu, na pevné vázko zrovna zapomeňte. Pro normální ježdění, oldschool freestyle atd je vázko spíše překážkou. S pevným vázkem vznikají problémy především při obouvání a vyzouvání boardu. Pokud je na pláži méně místa, fouká poryvový vítr a nebo vítr na břeh, je obouvání docela problém. Řešením je požádat kámoše, ať vám kite na chvíli podrží a když se obujete, kite vám předá. Bavíme se samozřejmě o zkušených jedincích, začátečníky ať něco takového ani nenapadne. Další možností je vyjet na boardu mimo botky a ty si potom na vodě bezpečně obout, což samozřejmě vyžaduje taky slušný skills a ohebnost:)

Další věc, na kterou je nutno si dát pozor, je umístění HP leashe. Doporučujeme leash umístit na přední straně trapézu, protože pokud jej máte na zádech a pustíte kite, ten vás táhne po zádech a vy se nejste schopni s boardem na nohách otočit do požadovaného směru a dostat se k ráhnu. Kdo zažil, ví o čem mluvím. Tato maličkost může skončit v lepším případě přitopením, v horším odevzdáte dušičku místnímu vodníkovi.

Co se pojezdu týče, také tady jsou odlišnosti, na které je si třeba zvyknout. V pevném vázku nelze natáčet nohy do směru jízdy, jak jste zvyklí v padech a strapech. Nohy máte prostě pevně fixované. To může někomu působit nepřekonatelné potíže. Řešením je pevné vázko více vytočit tzv na „kačera“. Ti, kteří jezdí s více proplou přední nohou si taktéž budou muset zvyknout na vyšší opěrku.

S vázkem také zvládnete větší power v kitu, tzn ze do triku můžete najíždět ve větším poweru.

Co se zranění týče, o žádných vykloubených kyčlích a jiných zraněních jsem neslyšel. Moderní boty jsou konstruovány tak, že z bot nemáte šanc vyklouznout. Pokud samozřejmě nechcete a boty si neuvolníte. Navíc při kiteboardingu nepůsobí tak extrémní síly, jako např na wake vleku, kde do triku najíždíte i 60km/h a crash dle toho potom také vypadá.

 

Slingshot Joint je ideální přestupní stanicí mezi poutkama a pevným vázkem

Přechod na boty je slušný zásah do vašeho jízdního stylu, ale každopádně je to posun. Pokud jsou pevné boty pro vás na začátek moc, máte možnost volby např JOINT botek, které jsou ideální přestupní stanicí od strapu k botám. Výhoda spočívá hlavně v tom, že při big crashi s JOINTU v pohodě a bez sebemenší námahy vyklouznete. A až si zvyknete na pevný postoj, přejdete k pevným botkám, nebo u JOINTU zůstanete. To je na vás.

Tak snad teď máte jasněji a pokud máte své zkušenosti, nebojte se o ně podělit ve fóru pod článkem. Všichni vám budou vděčni.

Good wind!

Switch

Vložil: admin, 06.03.2014

Komentáře

mk
06.03.2014 v 20:16

Dobře shrnuto. Botky mají význam ve fázi, kdy se člověk umí odrážet, začíná dělat věci ve větších rychlostech, jestli si někdo kupuje primárně botky kvůli tomu, že se mu nechce stoupat pro prkno, dělá chybu, jedna malá výhoda, která tu není zmíněná, do botek stačí neoprenové ponožky, takže pokud někdo neholduje neoprenových botám ve strapech jako já a chce plnohodnotně diktovat ve studených podmínkách boty jsou dobrá volba- každpdáně člověk musí mít něco nacrashované, a naježděné, a ne jen tam a zpět .... chci-li jít cestou pomalejších rotací, ale pořádného odrazu -  botky......  pokud rychlé rotace a menší popík strapy záleží na každém jsou lidi, kteří se umí dostat vysoko i se strapama, ale není to jednoduché, samozřejmě na něco jiného než na wakestyle je blbost botky kupovat

Odpovědět
jardadk
06.03.2014 v 14:58

K těm zraněním:   myslím ,že ve strapech, když ti při dopadu ve velký rychlosti zůstane viset jen jedna noha , tak to kotník nemusí rozdejchat (vlastní zkušenost),ale vím  i o případu ve vázku, koleno do pravýho úhlu,bohužel do boku. Asi to bude míň častý úraz,ale zas to bude stát za to.. Mimochodem,četl jsem,že Pavla Novotná si léčí přretrhaný vazy v koleně, ta jezdí s vázkem,ne? Pokud si to teda udělala při kitování. :-(

Já jsem ale víceméně sváteční jezdec a dál budu riskovat kotníky. 

Odpovědět
Switch
06.03.2014 v 15:38

Youri Zoon zranene koleno ve strapech, Paula sve prvni vazy taky strapy. A takovych riderů je samozrejme vice. Je to spise o tom, jak "hard" to clovek sazi a hodne velkou roli hraje samozrejme taky stesti, smula, rozcvicenost, unava, pretizenost atd. Pro mne osobne je to velky progress, otevreni novych prostoru, vice si clovek dovoli ve vetsim poweru a to i v chopu, uspora casu i sil pri stoupani pro board a s tim souvisejici lepsi psychika pri zkouseni novych triku, prakticky vymizelo hledani terenu s plytkou vodou, ted je mi to vlastne uplne jedno. Spise clovek preferuje vodu hlubokou kvuli bezpecnosti. Pro freestylery urcite velky prinos, pro freeridery a svatecni jezdce jsou botky asi zbytecne...

Odpovědět
Mech
06.03.2014 v 15:44

z vlastní zkušenosti bohužel mohu říct že na uvalení  křížového vazu v koleni stačí neodhadnout výšku a při dopadu z rotačního triku padnout tvrdě na přední nohu s kolenem "v zámku" a je to rána jak když někdo tleskne a je jedno co má člověk na nohách

Odpovědět
jardadk
06.03.2014 v 18:04

jó souhlasím s vámi a tak nám přeju hodně toho štěstí. A ty kolena a kotníky radši už necháme být, bo mi ty představy nedělaj dobře,.čau :-)

Odpovědět
Grby
15.03.2013 v 08:15

2Čikas: Myslím, že mám doma zbytek těchto LF Synergy: http://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1440&bih=748&q=liquid+force+synergy+2009&oq=liquid+force+synergy+2009&gs_l=img.12...1668.14235.0.15164.31.13.3.15.17.0.243.1934.3j9j1.13.0...0.0...1ac.1.6.img.7F-sFWyzk4k#imgrc=O8iNdcHu5R6TTM%3A%3BzjsqZlWq_GpMnM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.hanglos.fr%252Fmedia2%252Fnews%252Fnewspics%252Fpic200888dBKr8q4X_small.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.hanglos.fr%252Fnews%252F68592%252Fnews-kitesurf-le-matos-liquid-force-2009-en-photos.html%3B619%3B413

Ale jsou bez těch spodních podložek, jsou trochu odřené a nevím, jestli mají tkaničky....ale možná bys to na ty lyže využil. Když budeš chtít, hoď mi na pavelgrbac@gmail.com adresu a já Ti je pošlu za nic:-)

Odpovědět
Čikas
14.03.2013 v 21:09

Panové, kdyby  doma někomu  ležely vysoké boty velikost 9,5/10a chtěl se jich levně zbavit dejte vědět. Chci si  vyrobit lyže na vodu .

Odpovědět
Grby
15.08.2012 v 16:29

Jsem sice dalek někomu cokoli radit, ale přidám taky pár postřehů. Ve vázku už jezdím nějaký pátek a ani si nevzpomenu, kdy jsem jezdil naposledy v padech. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že na freeride pojezd je vázko opravdu spíš na obtíž. Hůř se stoupe, díky pevnému stance bolí nohy apod. Podle mě se každý kiter v určité fázi rozhodne, kterým směrem se dát. A jestli chce zkoušet wakestyle, tak vázko je určitě přínos. Samozřejmě v kombinaci s vhodným prknem. Je ale třeba si na něj chvíli zvykat. Většina lidí mi po vyzkoušení vázka prkno po 10 minutách vrátila, že jim to nesedí. Nohy jsou těžší, takže odraz musí být o to silnější a do toček je třeba dát větší energii. Když jsem začal s vázkem, týden jsem se učil triky, které jsem v padech dával na pohodu. Ale od té doby jsem pady na board nenašrouboval. S leachem vzadu jsem problém neměl a to mě kite táhl v loopech po zádech nesčetněkrát. Doporučuji také vázko vždy utáhnout, i když pády trochu bolí. Podle mě je to bezpečnější, než když jedna noha vyletí a druhá zůstane v botě. A uzavřené botky rozhodně dotahovat - kámoš si v povolené botě po tvrdším dopadu zlomil palec na noze. Pro začátky doporučuju před obutím lehnout na prkno, dát si bodydraging dál od lidí a pak nazout. Při výstupu zase raději vyzout dříve a ke břehu doplavat. Tak asi tak, pochvala za osvětu, ať fouká.

Odpovědět
nimbee (web)
14.08.2012 v 10:43

Pekne a vystizne zesumirovano. Doplnim jeste svoje drobne postrehy. Kdyz jsem si loni brutalne obrazil patu, nedokazal jsem pak jezdit v zadnych padech, ale v pevnem vazku to slo bez problemu. Vyzkousel jsem hromadu padu a odvazuju si tvrdit, ze zadne kite pady nebudou nikdy tak pohodlne jako pevne vazko. Velka odlisnost taky je, kdyz se pevne vazko pridela na "měký" kiteboard anebo tuhou echt wake-desku, ale to už je trochu jina diskuze ... 

Odpovědět
Bibi
09.08.2012 v 17:33

Pekne si zhrnul tie vyhody a nevyhody!

Pre mna je najväcsie plus pevneho viazka väcsia istota pri odraze a dopade, teda aj vyssia pravdepodobnost ustatia triku, hlavne v chope.

Nevyhoda je aj vyssia vaha - treba vzdy väcsiu dosku alebo väcsi kite nez maju ostatni. (Ze nie kazda doska je na to vhodna je asi jasne...)

Idealne je najst si boty ktore sa lahko obuvaju a napriek tomu drzia na nohe aj nepritiahnute, co sa oplati najmä pri skusani novych trikov. Asi to vyzera dost smiesne ked dragujem pre dosku s pevnym viazkom, ale kto uz zazil crash pri ktorom mu islo vytrhnut obe nohy naraz asi pochopi... :-)

Odpovědět
Pucik
09.08.2012 v 23:17

Pevne viazanie? Ano preco nie - ale musis ukazat ze vies Sbend napohodu. Moj nazor na botky je jasny.  Nakupi to amater hned ako mu po prvom rejlíčku uleti noha z padu, pretoze zaciatocnik vzdy hlada ine pady co najviac na svete drzia a to nas boh chrani na plazi aj vode. Zaciatocnik sa okamzite najde v sekcii Vyhody. Ludom pada doska z noh a zatahuju pady miesto toho aby ich povolili to je realita na vode a keby sem napisu mena vsetci ktorym som tento rok strapy povolil miesto utiahol a doska uz nelieta scrolovalo by sa do aleluja. Kiez budu botky tak drahe ze si to budu moct kupit ludia co uz roky jazdia.

Odpovědět
Balajka
10.08.2012 v 11:45

Jazdim boty asi 3roky na strapy ani nepomyslim absolutny suhlas s Pucikom. Nie je to riesenie vyzuvajucich sa padov. Treba mat vela odpadane na normalnej doske plus vediet veeelmi dobre stupat koli velkemu rockeru a malym prip. ziadnym finam. 

Odpovědět
bromden
15.03.2013 v 11:49

Mohu prosím poprosit o upřesnění? Mám strapy utažený nadoraz, a prkno ztratím jen občas, ale jeví se mi to jako zatím jediný funkční způsob... protože s povolenýma se pomalu ani nerozjedu, nehledě k tom, že dopad z pohého rejlíčka v povolených strapech pro mne znamená zajetí do strapů do neustátelného postavení noh...

Odpovědět
anketa

Letní kite trip (dovolená) v mém případě trvá:





MKB info
?>
login


Registrace

Zapomněli jste heslo?

Partners

design & web puradesign logo - web. stránky

rss newsNewsrss forumForum

Kontakt | Copyright © 2001-2024 Mushow.cz

mushow on facebook