mushow kitestore
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
Mushow Kitestore
forum/poslední
comments/poslední
bazar
Návštěvy
TOPlist

WAKE BOTY - rady a zkušenosti

Navigace: mushow.cz / How to? / WAKE BOTY - rady a z..

WAKE BOTY V PRAXI

Mnoho kite riderů si již pojezd bez pevného vázka nedovede představit a mnoho dalších o přechodu na wake botky uvažuje. I pro ně vznikl tento článek, ve kterém ve stručnosti vše rozebereme.

Výhody wake bot

Výhody pevných bot spočívají především v tom, že máte naprosto pevnou oporu při odrazu a při dopadu. Jistě se vám nejednou stalo, že vám vlnka v chopu při odrazu vykopla nohu mimo board. Takový pokus o trik v 99,99% končí tlamou s průplachem dutin, což při kvalitě vod v ČR smrdí dvoudenní rýmičkou. Pokud ovšem jezdíte v botech, na nějaké vyzutí při odrazech zapomeňte. Bota při odrazu bezpečně veškerý chop rozráží a chrání tak vaši patu před vyzutím. Dopady, to je podobná písnička. Jistě jste zažili, že vám trik trošku ulít a dopadli jste na vodu ve větších bombách, než bylo třeba. Když jste měli štěstí a nohy pořádně narvané v padech, skok jste s vypětím všech sil ustáli. Ve většině případů vám ale obrovský tlak při dopadu nohu o5 vyzul (z vlastních zkušeností se tak stavá např při railey, s-bend, kiteloop HP, BJ, backmobe atd.), což v nejlepším případě končí pádem, v horším případě odřenou holení o hranu boardu, natáhnutým tříslem, atd. Velmi důležitá je taktéž fixace vašeho kotníku při těžkých dopadech. Zranění kotníku je ve strap vázku u freestylu jedno z nejčastějších. Přímá kontrola nad boardem, přesné odrazy a jisté dopady, to jsou hlavní výhody pevného vázka.

Nesporná výhoda kite bot je také při samotných pádech. Odpadá stálé stoupání pro board, který při prubingu nových triků zůstává daleko za vámi. Vy potom musíte pěkně na "ouško" a stoupáním pro board ztrácíte jak drahocenný čas, tak samotnou sílu. A ta se při štipungu vždy hodí. Co je ale na "nelovení" boardu nejvíce? To je psychika. Pokud při každém pokusu myslíte na to, že budete muset board znovu lovit, jak se potom máte soustředit na trik samotný? Za mě ztráta času, boty jsou jasná volba.

Na co si dát pozor?

Pokud se rozhodnete pro pevné vázko je nutno mít na paměti určité zákonitosti. Pokud se nevěnujete aktivně freestyle kiteboardingu a to především wekestyle pojezdu, na pevné vázko zrovna zapomeňte. Pro normální ježdění, oldschool freestyle atd je vázko spíše překážkou. S pevným vázkem vznikají problémy především při obouvání a vyzouvání boardu. Pokud je na pláži méně místa, fouká poryvový vítr a nebo vítr na břeh, je obouvání docela problém. Volte proto boty s jednoduchým a predevším rychlým zapínáním (ideální je kombinace šňůrek a upínacího pásku), ať je nazouvání a vyzouvání na břehu co možná nejrychlejší. Druhou možností je vyjet na boardu mimo botky, tzv. strap less a ty si potom na vodě bezpečně obout.

Další věc, na kterou je nutno si dát pozor, je umístění HP leashe. Doporučujeme leash umístit na přední straně trapézu, protože pokud jej máte na zádech a pustíte kite, ten vás táhne po zádech a vy se nejste schopni s boardem na nohách otočit do požadovaného směru a dostat se k ráhnu. Kdo zažil, ví o čem mluvím. Tato maličkost může skončit v lepším případě přitopením, v horším odevzdáte dušičku místnímu vodníkovi.

Co se pojezdu týče, také tady jsou odlišnosti, na které je si třeba zvyknout. V pevném vázku nelze natáčet nohy do směru jízdy, jak jste zvyklí v padech a strapech. Nohy máte prostě pevně fixované. To může někomu působit nepřekonatelné potíže. Řešením je pevné vázko více vytočit tzv na „kačera“. Ti, kteří jezdí s více proplou přední nohou si taktéž budou muset zvyknout na vyšší opěrku.

S vázkem také zvládnete větší tah v kitu, tzn., že do triku můžete najíždět ve větším poweru, což se hodí! :)

Tak snad teď máte jasněji a pokud máte své zkušenosti, nebojte se o ně podělit ve fóru pod článkem. Všichni vám budou vděčni.

Good wind!

Switch

Vložil: admin, 01.05.2018

Komentáře


Žádné komentáře.

anketa

Letní kite trip (dovolená) v mém případě trvá:





MKB info
?>
login


Registrace

Zapomněli jste heslo?

Partners

design & web puradesign logo - web. stránky

rss newsNewsrss forumForum

Kontakt | Copyright © 2001-2024 Mushow.cz

mushow on facebook