mushow kitestore
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
Mushow Kitestore
forum/poslední
comments/poslední
bazar
Návštěvy
TOPlist

VELIKOST KITU - jakou zvolit?

Navigace: mushow.cz / How to? / VELIKOST KITU - jako..

JAKOU VELIKOST KITU ZVOLIT?

Na pořadu dne je další téma, které nejednoho kitera zaujme a to již proto, že z každé strany slyší něco jiného. Zúročil jsem proto svou 14ti letou praxi:) a sepsal své zkušenosti v tomto článku. Jakou velikost kitu tedy zvolit?

 

Na velikosti záleží :) Jakou velikost kitu zvolit? Pokusím se odpovědět v následujícím článku.

Pokud již kupujete kite nový, nebo volíte ojetý, informace o jeho velikosti se v závislosti na podmínkách, v kterých budete kite používat, značně rozcházejí. Někteří radí pořídit kite větších rozměrů (17 – 21m2) a argumentují slabším větrem, který u nás fouká, někteří zase radí koupit kite menší, protože argmentují tím, že slabý wind u nás padá na nulu a raději si tedy počkají na normální podmínky. Koupě mastodonta jsou tedy pro ně vyhozené peníze. Pravda bude, jak to už tak bývá, někde uprostřed:) Na čem tedy závisí volba velikosti kitu?

 

Váha

Tady obecně platí, že čím je vyšší váha kitera, tím větší kite zvolí. A to i v tom případě, pokud volí alespoň kity dva, což je u průměrně jezdícího kitera nutnost. V případě, že na dva kity prostě nezbude, nebo dotyčný jedinec dva kity nechce, volí kite s největší využitelností. Z mých osobních zkušeností a v závislosti na tom, že nejsem žádná lehká váha (96kg), zní mé doporučení takto.

 

V případě jednoho kitu, board 136-140cm, rozsah 6-11m/s:

Rider 90 - 100kg – 12-13m2

Rider 80 – 90kg – 11-12m2

Rider 70 – 80kg – 10-12m2

Rider 60 – 70kg – 9-11m2

Rider 50 - 60kg – 8-10m2

Je jasné, že s jedním kitem neobsáhnete veškeré větrné podmínky u nás, ale na 60-70% byste se dostat měli.

 

Dva kity, board 136-140cm, rozsah 5 – 15m/s

Rider 90 - 100kg – 13-14 + 9-10m2m2

Rider 80 – 90kg – 12-13 + 8-9m2

Rider 70 – 80kg – 12 + 8m2

Rider 60 – 70kg – 11-12 + 7-8m2

Rider 50 - 60kg – 11 + 7m2

S takto zvolenou výbavou byste měli být schopni pokrýt kolem 90% jezditelných podmínek.

Přičemž platí, že větší kite použijete v rozsahu větru 5-10m/s a menší ve větru 8-15m/s, takže překryv, kdy je vítr tzv „mezi kozy“ v pohodě ustojíte s jedním, nebo s druhým kitem. Dále platí, že sem tam si lehce přimávnout a jinak jezdit s plným kitem je vždy lepší, než jezdit neustále přepowerovaný. Výhod je hned několik. Triky, které se učíte se sílou v kitu „tak akorát“, se učíte rychleji a hrozí daleko menší riziko zranění. Volbou menšího kitu do silnějšího větru získáváte pocit bezpečnější jízdy s rychlým a přesným ovládáním. Můžete jezdit daleko rychleji, protože nemusíte svůj kurz korigovat při přebušení více proti větru. A v neposlední řadě i s menším kitem, který se díky své menší ploše daleko lépe prosadí proti větru, jednoduše nastoupáte a to při zachování vyšší rychlosti, perfektní kontrole nad kitem a větší zábavě. Pokud si však chcete zalítat až do nebe při no control dopadu s nejistým koncem, můžete samozřejmě zvolit v silnější větru mastodonta, pokud se teda dostanete do vody a následně neskončíte v nemocnici, nebo v tom horším případě v márnici. Příkladů po celém světě je něúrekom.

 

Výběr boardu je taktéž značně důležitý a nelze jej podceňovat...

Board

Další z věcí, která ovlivňuje velikost kitu (a je podstatně levnější), ale moc se o ni nemluví, je velikost boardu. Obecně platí, že čím větší board zvolíte, tím menší kite budete potřebovat. Může se tedy stát, že na vodě uvidíte týpka ve skluzu s 11m2 kitem při 4m/s. Pod nohama ale bude mít hovado monstrózních rozměrů typu raceboard, nebo hydrofoil s minimálním odporem. Taktéž twintip o velikosti 150-160cm vám velmi napomůže k pojezdu ve slabším větru.

 

Dnes není problém vybrat ten správný board...
S tímto obrem se svezete ve slabším větru i s menším kitem...

 

Kvalita větru

To je další veličina, kterou je třeba sledovat. Kvalitní, termický vítr vám dopomůže k pojezdu s kitem o 1-2m menším, než v podmínkách typiše čechyše. Nicméně to neznamená, že když v tomto kvalitním větru udržíte výšku, jste schopni pořádně vyskočit, nebo dávat hrubý wakestyle. Mnohokrát již jsme se přesvědčili, např na Lefkas, že jezdit a držet výšku sice šlo, ale jít do triku bylo kvůli chybějící síle velmi obtížné. Takže freestylově orientovaní jedinci, nenechte se zmást stálostí, někdy potřebná síla do triku chybí.

 

Druh kitu

Výběr druhu kitu nelze podceňovat! Zde platí, že nejvíce síly a největší rozsah poskytují tzv delta kity, dále jsou to potom open C a nakonec C kite. Abychom si to vysvětlili přesněji, kite ve velikosti 12 bude nejsilněší a s největším rozsahem v delta shapu, potom následuje open C a nakonec klasické C. Nejstoupavějším shapem z těchto tří je potom Céčko.

Samostatnou kategorií jsou kity komorové, které ale dle mého přesvědčení na vodu nepatří (včetně uzavřených komor) a jsou nejlépe využitelné na sněhu a landu.

 

Shape kitu má na výběr velikosti taktéž velký vliv...

 

Light wind kity

Kity do slabého větru jsou samostatnou kategorií. Doporučení je používat tyto kity ve větru 3-7m/s. Při vyšší rychlosti větru je použití těchto kitů zbytečné. Taháte potom přebytek výkonu na zádech v době, kdy si již další užívají na menších, daleko ovladatelnějších kitech. Pokud vítr přesáhne hodnoty přes 10m/s, je používání těchto kitů pro normální, většinovou populaci kiterů, doslova nebezpečné. Nicméně pojezd s těmito mastodonty je např při termickém větru kolem 4m/s velmi zábavnou záležitostí, o čemž jsme se přesvědčili minulý rok na Lefkas. Se sedmnáctkou jsme v tomto větru dokázali dávat triky stejné kvality a někteří i kvalitnější :), než s menšími bratříčky.

 

Light wind kity poskytnou při správné síle a kvalitě větru mnoho zábavy. Jejich využití je ideální v rozsahu 3-7m/s...

Konečná volba ale bude stejně na vás samotných. Pokud bysme chtěli rozebrat všechny okolnosti podrobně, tak tady sedíme dva dny :) Takhle jsem shrnul alespoň ty nejdůležitější. Samozřejmě je mi jasné, že co člověk, to názor, takže pokud se chcete podělit o ten svůj, diskuze pod článkem je vaše :)

Switch

P.S. A jáká že je mnou nejpoužívanější velikost kitu? Budete se asi divit, ale je to 11m2 (Fuel).

 

Můj ideální quiver, 96kg živé váhy:

Freestyle/freeride

Kites: Slingshot Fuel 13, 11, 9,  RPM 7

Boards: Slingshot Vision 140, vázko Slinsghot RAD 2014

 

Wave:

Kite: Rally 9RPM 7

Board: Slingshot SST 6'2''

 

Light wind 3-7m/s:

Kite: Slingshot Turbine 17m2

Board: Slingshot Glide 160Slingshot Vision 140

 

Vložil: admin, 28.05.2014

Komentáře

Switch
05.06.2014 v 12:40

O vikendu jsem taky testoval ultra tenke, vetsi finy. Pri stejne velikosti kitu i boardu (13m2) se podstatne zvysila stoupavost . Rychlost sla taky hore. Na vode kity 11, 13, 15, 18, 21. Takze i takova blbost, jako jsou finy (twintip), dost ovlivnuje to, s jakym kitem vlezete na vodu...

Odpovědět
Myshisko
06.06.2014 v 08:48

Wou! Kto takéto finy vyrába ? Ak môžem pekne poprosiť daj nejaký tip kde ich zohnať. Znie zaujímavo. Dík ;)

Odpovědět
Leguan
18.09.2015 v 04:02

Čau, tenoučký finy jsem viděl u Crazyfly na veletrhu, Jestli dělá i někdo jiný nevím...

Odpovědět
vita
05.06.2014 v 10:08

Kite velikosti.....se dají vyřešit i rozdílnou délkou šňůr což je již léta známý fakt..když např. na 11metrovém kitu zkrátíte šňůry z 25 metrů na 21 metrů rázem je z vaší 11tky cca 9,5 nebo možná i 9tka. Funguje to samozřejmě i opačně takže když šňůry prodloužíte z 25 metrů na 32m, kite má výkon větší a z 11tky můžete mít výkonově až cca 13m kite 

vše je to díky změny větrného okna kitu, které když zvětšíte (prodloužíte šňůry) výkon kitu vzroste a naopak.....

.....jednoduchý trik díky kterému nemusíte mít 6 kitů v autě, ale to si myslím, že správný instruktor hlavně začátečníkovi vysvětlí hned při prvních lekcích

Odpovědět
Jara
04.06.2014 v 16:47

Mám kajty 9, 13, 17. Board 144 RL vrata. Suchá váha jezdce 82kg. Styl ježdění - tam a zpět, vrchol frýstajlu je poskok s dopadem na prdel.
Loni na vodě odhadem 35 dní (tři tejdenní akce + víkendy). Z toho tak 25 čechy, 5 dní italie a 6 dní  rugen. Minimálně 20 dní jsem jezdil jenom 17. Zbytek kombinace, obvykle 17/13. Devítku sem vytáhl tak 5krát za rok (s jedinou výjimkou vždy jenom na rujáně).
Až budu příště kupovat kajty du do kombinace 13 + velkej, 30k za malej co bych užil párkrát do roka je pro mně nesmysl (a to co sem jezdil na 9 bych asi ujezdil i na zatažený 13). Ale to je samozřejmě řešení pro mně - jezdím v čechách na místní kozí prdy a ven se dostanu málo, neni čas nebo prachy nebo obojí.
Takže kdybych radil začátečníkovi co má 82 kg jak já a chce jezdit hlavně v čechách o víkendech jak je zrovna čas (!!!) tak mu poradim: kup si 13ku. A až se naučíš jezdit přikup velkej.

Odpovědět
Luk
01.06.2014 v 10:19

pro začátek doporučit 9-12 nebo 10-14 podle toho jak kdo žere a po první sezóně si každý už udělá názor sám si myslim

Odpovědět
mk
31.05.2014 v 22:13

Vidim, že se to tady pekne rozjelo :D jeste dodam, že rychlost větru neni zasadní promenna co ovlivnuje to jak moc tahne kite, záleží také na hustotě vzduchu, kterou krom jiného ovlivňuje teplota, tlak a rel. vlhkost vzduchu, navíc průběh výkonností většiny kitu není uplně lineární, takže poloviční velikost není poloviční výkon, dál odpor jízdy je taky různý ve slané vodě v chopu atd., mnohdy se vítr značně mění, coz  nemuzete si vozit tym fyzikalnich inzenyrů s sebou pokazde co jdete kitovat, ale pokud nekdo nepozná, že fouká 12+ takže velký kite asi nebude cool, tak at radsi hraje sachy nebo neco, mnohdy vsak vymysli picoviny s velikostma lidi co jezdi dlouho takze to nechme na kazdem, ale jesto to bude zachvilku jak na siedlu, protoze par jedincu preceni sve sily a zrakví se, tak si asi budu muset hledat jiny sport 

Odpovědět
Pavel
31.05.2014 v 21:34

Váha 96 kg, prkno 140x43, kite Rally 14m a 10m (budu měnit za 9m). S delta kity se dá pokrýt slušný rozsah, ideální by byly samozřejmě kity 3. Ale na naše vody stačí i ta 14ka jako max. velikost i na mou váhu, do termiky si dovedu představit jako ideální 17, 12, 9m a na naše vody 14, 11, 9m.Velký kite je nebezpečný hlavně v poryvovém větru, na našich vodách dokáže v poryvech i ta 14ka pěkně vyškolit a získat respekt, zrovna dneska např. Králová vítr 4-12m/s :)

Odpovědět
hadrák
31.05.2014 v 22:07

No vidíš to,kdybys se přidal na Mušov,tam bylo slušných 5-9m/s,a objezdil jsem to s 15m Psycho,mezičas 12Catalyst(dík Filipe za výpůjčku) a Psycho 8m(největší sranda).Ale anomálie HF se silně projevila(8m/18m současně na vodě).Těžko odsuzovat do silnějšího větru komoru,já ji měl i před HF,jen jsem si ji tolik neužil,teď stačí mávnout a vono to jede.Hůř se to posuzuje(malá komora),když jich v republice mezi kitery asi moc není(já viděl jen moji 8m a rupairovu 7mu-ostatně taky moje bejvalka)ozvěte se kdo jezdí menší komoru než 10m,nechce se mi věřit,že jsou UK jen vzducholodě.

P.S.tu foukajdu(11m) už v podstatě nepotřebuji.

Odpovědět
Leguan
18.09.2015 v 04:14

Hoj, taky jsem měl nějakou dobu 8m psychouše. Super zábava, slušný kopance do vrchu, polety, kiteloopy no prostě pecka. Nejvíc jsem ho jezdil na Lefkasu před stormem, kdy foukalo cca 10m/s (chtělo by to projet v 15m/s)  Ale za 3/4 roku jsem ho vytáhl asi 3x a to vždy ve větru, kdy bych eště s klidem ujezdil 15m lotuse, takže šel do světa...
Momentálně s 15m pokruju vítr 2,5 - 12m/s v kombinaci twintip 131cm a hydrofoil.

Odpovědět
Nema
31.05.2014 v 12:31

váha 74kg, prkno 132/ 39 ,switchblade 12,10,8m

Odpovědět
sepiekite
31.05.2014 v 11:41

Vaha 78kg, prkno 132x39, draci edge 13, edge 9, edge 7,  planuju jeste edge 5.

Odpovědět
Swich
31.05.2014 v 08:51

Lidi, prosim vas, napiste, jakou velikost jezdite, jakou mate osobni zkusenost atd. To lidem pomuze daleko vic, nez nikomu nic nerikajici zvasty typu Bimrse (před sesti lety nas tady jezdila mozna polovina).

Odpovědět
Bimrs (web)
31.05.2014 v 01:28

Sic je to mimo misu, ale divim se ze po 6. letech se najednou zacinate starat na mkb o pravidla a bezpecnost na plazi..... ;))) 

Odpovědět
Čikas
30.05.2014 v 22:26

Tak jsem si v klidu konečně přečetl článek a příspěvky, akorát bych  ještě ktomu dopsal, že měření větru na břehu mnohdy neodpovídá skutečnosti na vodě!!!! Je to konkrétně na MKB,  kde právě při jv proudění je pláž v zákrytu. Ti co náhodou jsou požádání aby někomu nastartovali "velkého" draka a už jasně vidí že se na vodě jezdí malé draky!! Vykašlete se na to, mnohdy tím ušetříte pár lidí kolem a především toho neštasníka. Dost často jsem se setkal u vody na jiných spotech s měřením  na nevhodném místě. Než se rozhodnete vlézt na vodu pozorujte lidi co tam jezdí, jak už začnou sundávat jednu ruku z baru a " divně se naklánět" nevěstí to nic dobrého :) Podle toho si pak s rozvahou zvolte velikost. Jinak každému vyhovuje něco jiného a je těžko někoho přesvědčovat, že ježdění na velkém draku je na ho...., nebo že ježdění na 5,0 je jen pro šílence. Je to vždy jen o tom jakou kdo má zkušenost  a hlavně na vyježděnosti. Když to tak čtu tak akorát nabývám dojem, že ty spoujízdy  za větrem se budou čím dál hůř naplňovat. Asi to dopadne tak, že se budou domlouvat lidi co chtějí  jezdit v lw 3- 6 m s těma pak nepojedou lidi co nemají tak velké cajky a zkušenosti. Další skupinka pak bude co jezdí od 6 do 15m  těch asi bude nejvíce? A poslední skupinku budou tvořit  vlnaři,  kde už v dnešní době je velký problém sehnat lidi. Vlny dle mého názoru vyžadují největší zkušenosti a většinou se jedná o HC  podmínky a jde tam dost často " o život". Tak doufám že brzo foukne a nebudeme muset sedět v bezvětří u compu :)

Odpovědět
Petr
30.05.2014 v 22:08

Nebejt y11 tak tenhle článek zapadne zapadne jako informace o dohrávce Drnovice s picinem.  

Dobře jste to tu rozjeli myslím že každý z nás musel za přemýšlet co je nejlepší velikost. 

Libi se me shrnutí od lukashe na to davam palce. 

Magoři na kitech jsou ale nemůžeme to dávat na vinu low Wind fenoménu který nenechá žádného z nás v klidu. 

Odpovědět
Dejv
30.05.2014 v 20:30

Dobrej clanek. Jen se nemohu zbavit dojmu ze se to zase zvrhlo v estradu jednoho magora co nedokaze priznat ze ostatni muzou mit jinej nahled na vec nez on!!! Tak mu to jeho prvenstvi v HF uz konecne uznejte at si napise dalsi carku do denicku a hlavne uz na nej hodte sit!!!

K veci. Jezdim 12 + 8/deska 135/mam 80kg. Kdyz nerve makam abych moh na vodu kdyz rve! Aloha! :-)))

Odpovědět
lukash-kite4fun.cz (web)
30.05.2014 v 19:44

Posledni rok nefunguju na diskuzich, protoze to dopada vzdy stejne -> co clovek jiny nazor a hadani… Rad vse resim osobne na plazi u vody.

Velikost kitu - jakou zvolit?
V dnesni dobe se da jezdit od 3ms do 20ms a vice, ALE ZALEZI HLAVNE NA ZKUSENOSTECH RIDERA a jaka je JEHO VAHA. Zkuseny rider bude jezdit uplne na jinem vybaveni nez zacatecnik a i v jinem vetru!

Nebudu psat jakou velikost zvolit, ale v jakem vetru se jak jezdi pro vahy 65-100kg. Jsem u vody cca 200-250dni v roce.

Ve 3-4ms budou jezdit pouze zkuseni jezdci, kteri znaji perfektne techniku jizdy ve slabem vetru a citi perfektne kite co po nem chce a k tomu vlastni lightwind kite 17-21m s raceboardem (zabava pri teto kombinaci je: jizda ve skluzu), hydrofoil (zabava pri teto kombinaci je: absolutne cista jizda). Tito jezdci na tomto vybaveni konci v 6ms, pak je to uz boj! Pokud vezmou mensi TT board 130-140cm dokazi jezdit do 8ms (zabava pri teto kombinaci je: vysoky skoky s velkym hangtimem), ale pres 8ms uz zacinaji sahat po depoweru a zabava pokracuje mozna pro tezke vahy nad 90kg, nebo pro absolutni profiky!

Ve 4-5ms muzou zacit jezdit lidi co uz maji nejake zkusenosti a vlastni tyto velke kity 17-21 a vetsi prkna. Pokrocily rider s velkym kitem dokaze skakat. Zacatecnici konci v 6ms a tito mene zkuseni jezdci by meli jit ihned z vody pri tomto vetru!!!!

V 5ms zacinaji jezdit velmi zkuseni jezdci s kity 12-15m a TT 134-140cm. Jezdi sem a tam, dokazi nastoupat a obsas si vyskoci, pokud jsou lehke vahy muzou se obcas odrazit s hrany na nejaky wakestyle. Konci kolem 12ms kdyz uz maji dost na techto kitech a jdou je pristat.

V 6ms zacinaji jezdit zacatecnici s kity 12-15m a musi i tak znat jak se spravne rozjizdi a jak se pracuje s kitem pri mavani. Pokrocily jezdci zacinaji skakat a wakestyleri se dokazi pekne odrazit z hrany. Zacina tedy zabava pro wakestylery do nejakych 8ms. Zacatecnik s touto velikosti by mel jit z vody kolem 8-9ms, pokrocily jezdi do tech 12ms.

V 7-8ms jezdi vsichni bezproblemu s kity 10-15m. Pokrocily jezdec si bezproblemu skace, wakestylistu krasne kope kite. Zacatecnik jezdi sem a tam bez mavani a uziva si jizdu na plno.

V 9-10ms zacatecnik by mel jit do vody s kitem max 10m. Pokrocily ma 12-15m kite pekne nalozenej a muzes skakat pekne vysoko hook. Unhook rider saha po 8-10m kitu.

V 10-12ms zacatecnik by mel byt velmi opatrny a jit s kitem 8-10m. Pokrocily rider jezdi klidne 12-15m kity na vysoke skoky s velkym hangtimem. Unhook rider bere 7-9m kity a i tak ma pekne nalozeno.

Ve 12ms a vice by nemel jit do vody zacatecnik bez doprovodu a kdyz pujde tak max. 8m kitem i kdyz vazi 100kg. Pokrocily jezdec samozrejme vi jak je to silne a bere kite na sve uvazeni.

V 15ms a vice se jezdi 6-8m kity a na vode jsou pouze zkuseni jezdci!!!!

Vsechno co jsem napsal beru ze staleho vetru, minimalni vykyvy. Vetsina lidi prijde na plaz zmeri vitr a rekne si co se mu prave hodi. Lowindista kouka na nejnizsi namerenou hodnotu a ten co jezdi v busaku tak se kouka na nejsilnejsi poryv :-) Proto obcas kroutim hlavou nad tim ze nekdo rekne ze jezdi 12ku v 15ms, nebo ze jezdi TT ve 3ms a jeste skace :-(

Timto vidite ze rict spravnou velikost kite nejde. KITE 3-15MS NEEXISTUJE! Je tedy potreba vzdy mit nekolik velikosti. A to minimalne 2 kusy kitu a mozna i nekolik prken. Zacatecnik by se mel vzdy koukat cisla moznosti jezditelnosti kitu od vyrobce a pridat na lowindu a ubrat na maximalni jezditelnosti. Priklad: lowind kite 3-8ms zacatecnik bere 4-7ms.

Pro lidi co chteji jezdit spise ve slabsim vetru 3-12ms (zacatecnik 4-10ms): sahaji po velikostech 17-21m a 10-12m a mozna musi koukat na 2 prkna.

Pro lidi co chteji jezdit v silnejsim vetru 6-15ms (zacatecnik 7-12ms): sahaji po velikostech 14-12m a 8-6m staci jim 1 prkno.

Pokud chci jezdit vetsinu casu dokazu vitr pokryt 3 kity a 2mi prkny. Jeden Lowind kite 3-6ms (17-21m), jeden do vetru 6-10ms(14-12m), a jeden kite do 10-15ms(8-6m).

A vse zalezi kolik kiter vazi!

ZACATECNIK CO TO CTE DEJ NA RADY ZKUSENYCH JEZDCU NA PLAZI. SNAD SE PORAD NAJDOU JEZDCI NA PLAZI, KTERI RADI PORADI ZACATECNIKOVI S CIM MA JIT NA VODU!

 

Odpovědět
stepan (web)
30.05.2014 v 13:10

Ahoj dobrej článek!  Jen musím přidat k jedné informaci odlišný názor.

V horni casti clanku pises ze pokud chcete zalitat do nebe s nejistym dopadem tak si poridte Mastodonta a ze pak to konci v nemocnici..

Toto dle me praxe je zcela !!!OPACNE!!

Nejvyšší skok se povede (dle videí na netu  + me zkusennosti)  na 7m kitu ve 25m.s. A právě v těchto podmínkách je dost nejistý dopad a je i dost omezený repertoár triku..(megaloop) je asi jedinne co jde delat. A dost techto pokusu konci v one nemocnici.

Naopak  čím větší kite tím pomalejší timing a skok není tak vysoký. Od jisté velikosti cca 15+ víceméně s kitem nad hlavu na 12h nehrozí přistávajícímu vůbec žádné nebezpečí, naopak může vychutnat krásné pomalé přistání jak do peřiny.  Z toho plyne snadnost a bezpecnost vsech oldschool triku. Navic lze tento freestyle provozovat ve vetru 5-6m.s kdy na normalni 12ce lze jezdit jen tam a zpet.

Shrnu to:

wejvař bude tvrdit že nejlepší je 7ka

Freestyle unhooked: 10ka

Oldschool freestyler, rejsar: 15ka+ a vitr do 6m.s

 

Rozhodne bych ale netvrdil ze velky kite je nebezpecny! Nepezpecny je pouze silny vitr!! a pak je jedno jak velky mam kite.

Odpovědět
Switch
30.05.2014 v 15:53

Formulace znela "můžete samozřejmě zvolit v silnější větru mastodonta". Vypadlo ti spojeni "silnejsi vitr". Potom se divime, ze tady potkame typka se 14kou v 13m/s, ze nekde cet, ze mastodont v silnem vetru pekne nese :) Hosi, mi je to jedno, ale chytejte si je sami;)

 

Odpovědět

Odpověď na komentář:

Luk
01.06.2014 v 10:19

pro začátek doporučit 9-12 nebo 10-14 podle toho jak kdo žere a po první sezóně si každý už udělá názor sám si myslim

anketa

Letní kite trip (dovolená) v mém případě trvá:





MKB info
?>
login


Registrace

Zapomněli jste heslo?

Partners

design & web puradesign logo - web. stránky

rss newsNewsrss forumForum

Kontakt | Copyright © 2001-2024 Mushow.cz

mushow on facebook