mushow kitestore
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
Mushow Kitestore
forum/poslední
comments/poslední
bazar
Návštěvy
TOPlist

KITE - VÝŽIVA A ENERGIE, PRAXE II

Navigace: mushow.cz / How to? / KITE - VÝŽIVA A ENER..

Zima je za náma, zato jaro za dveřma. A s ním i další sezóna, ta teplejší - na vodě. Po zimě býváme unavení, chybí energie a mnohdy na našem těle něco přebývá. Což při sportu zrovna dvakrát žádoucí není.. :D Jak se s tím poprat, dočerpat energii a posunout ježdění ještě dál? Každým rokem je prostor pro sebe zlepšování a já vám s radostí ukážu, jak „po nutričářsku“ na to. Naše sportovní výkony úzce souvisí se stravou a troufám si tvrdit, že „odpáráním“ špatných stravovacích návyků a využití jídla jako paliva do tréninku a následné regenerace se můžete posunout v nové sezóně zase o kus dál. Jak na to? Mrkněte, sepsala jsem pro Vás pár klíčových informací, které jsou velmi nápomocny. Jíme všichni, ne? Tak z toho pojďme vytáhnout maximum! ;)

 

Marcela je trenérkou a výživovou poradkyní se spoustou zkušeností...

Asi nejčastější chybou, s jakou se setkávám, je nepravidelná strava v průběhu dne. Tělo potřebuje energii k tomu, aby se nám chtělo, abychom z pohybu měli radost a aby tělo sílilo a posouvalo se stále dál. Jak zajistit stálou energii a eliminovat únavu? Pravidelným příjem jídla.

Berte jídlo jako energii, palivo (ničím jiným pro tělo ani není). Jakmile tankujeme pravidelně a kvalitně, tělo nám to vrátí. S radostí a energií bude sloužit celý den. Ale když nenatankujeme? Nic moc – vždyť ani auto s prázdnou nádrží vás nikam moc nedopraví, což? ;) A to má auto proti člověku výhodu v tom, že necítí únavu :D Ale jak na to? Jezte kvalitně a pravidelně!

Odstartujte den snídaní, která by měla přijít max do hoďky od probuzeníPořádně natankujte, máte před sebou celý den. Cereálie s ovocem a jogurtem, vejce s celozrnným pečivem, toasty nebo obložené pečivo je tím pravým, čím ráno nastartovat na pořádnou jízdu.

Za 2,5-3 hoďky je čas opět „dotankovat“. Přichází svačina. Že nemáte ještě hlad? V pořádku! Hlad je pro tělo stresová situace a jeho vzniku bychom proto měli předcházet. Na sváču postačí menší porce jídla. Složená by měla být opět převážně ze sacharidů, protože večer je ještě daleko a právě sacharidy jsou zdrojem energie. Dopřát si můžete podobně, jako na snídani, jen v menším množství.

Oběd opět za 2,5-3 hodiny, stejně tak odpo svačina a večeře. Prostě pravidelně doplňovat.

Na večeři sacharidů ubírejte. Jak jsem již psala, jsou zdrojem energie a tu už k telce na gauči příliš nepotřebujeme. Navíc! Pokud dám velkou porci a energii už nespálím, krásně se ukládá do zásob a dělá „pivní bříška“. A ruku na srdce. Takový břicho na vodě dokáže pěkně zavazet! ;)

 

Jeden z mých dní na talíři, spousta energie a svěžesti...

A když už jsme u té vody – pojďme se zaměřit na tu nejdůležitější část a tou je strava při sportu.

Chodíte kitovat, jak vás napadne a jídlo v tuhle chvíli neřešíte? Obrovská chyba! Protože právě jídlo dokáže váš trénink posunout úplně někam jinam. Jak? Jak jsem říkala, berte jídlo jako energii. A kde ji potřebujete víc, než když se chystáte do vody?

Co z toho plyne? VŽDY, když jdete do akce, nezapomeňte si dát předtréninkovou / předpojezdovou svačinu. Jakou? Nejvíce energie je v sacharidech, použijte cukr pro energii do jízdy a odskákaných triků. Sladká tyčinka klidně i bohatější na cukry, ovoce (obsahuje hromadu ovocného cukru – fruktózy), pečivo, ovocné šťávy, smoothie, jogurt, musli, ořechy… možností je spousta!  

Dokonce projdou i prasárničky, jako tyčinky Mars, Bueno apod. Obsahují hromadu cukru, ale ten vám právě do tréninku pomůže, dodá energii a výbušnost. Hlavně dočerpat energii, ať mám na čem „fičet“! ;) Velký pozor si ale dejte na mastná jídla. Tuk je těžký do žaludku a jeho přemíra naopak na energii ubírá, takže s tím šetřete. Po takovém langoši toho asi moc nepředvedete a pojezd si moc neužijete.

Stejně tak, jako jídlo před je důležité i první jídlo po tom, co vylezete z vody. Pokud doplníte co nejdříve energii, dodáte sílu do svalů, podpoříte jejich budování a regeneraci. Tady už na cukry ale pozor! Nejdete se opět ihned hýbat, takže obložené pečivo na slano nebo tyčinka chudá na cukry jsou tím pravým. 

Pokud sportujete často nebo trávíte na vodě více času v kuse, popřemýšlejte o nákupu BCAA. Jsou to přírodní štěpené aminokyseliny, které při užití PŘED SPORTEM chrání sval před zraněním a jeho katabolizací (rozpadem), PO TRÉNINKU naopak sval podpoří v jeho regeneraci a tím pádem i následném růstu. Protože jak mnozí z vás už vědí, svaly nerostou při sportování, ale právě ve chvíli, kdy odpočívají a mají prostor pro regeneraci. Celou tuhle problematiku vyřešíte nákupem BCAA v tekuté, sypané nebo tabletové formě.

 

Dostatek energie při pojezdu! To je to, o co tady jde!

Další nesdílnou součástí správného fungování těla je samozřejmě pitný režim. Do pivek na pláži vám fakt kecat nebudu, dám si ráda s váma :D Ale! Myslete na to, že za den by jste měli vypít alespoň 2,5 litru čisté vody. Abych byla přesná, tak míra je 400ml na každých 10kg váhy, takže počítejte, sáhněte si do svědomí a polepšete se! ;) Nedostatek tekutin má mimo jiné za následek únavu a bolest hlavy. A tím si kazit ježdění nechcete, ne? Vše okolo doplňování tekutin se samozřejmě netýká těch, kteří „doplňují“ vodou jezerní při nechtěných pádech! :D

Snad vám článek bude nápomocný a pokud na něj dáte a příště se na pojezd připravíte „jinak“, vsadím se, že ke svým starým návykům se už nevrátíte. Protože – život je příliš krátký na to, dělat kroky zpět ;)

Marcela Hrbáčková

Výživová poradkyně a trenérka TRX, Heat (Olomouc) a samozřejmě zapálená kiterka :)

Navštivte FB stránky FIT S MARCELOU, kde se dozvíte mnoho užitečného!

Osobní zkušenosti

No a pokud tomu všemu nevěříte, stačí vyzkoušet na vlastní kůži, tak jako já. Za rok 10kg dole, spousta enegie a zvýšená pohyblivost. Při začátku celého cyklu mě překvapilo, jaké množství jídla musím denně spořádat! Nicméně se za krátký čas podařilo tělo "odšpuntovat" a jelo to dole. Čím víc jsem jedl (samozřejmě kvalitní a zdravé suroviny), tím více jsem hubnul. Ze svého denního jídelníčku jsem vyhodil sladkosti, které využívám pouze před trenálem. Další, co šlo z domu, byly tučná jídla. S tím jsem až takový problém neměl, bůčku jsem nikdy moc neholdoval. Začal jsem více pít, i když tady mám ještě značné rezervy! :) Další potravinou, za kterou jsem v krámu "ušetřil", byl bílý rohlík (bílé pečivo), kterého jsem se rok netknul. Bez problémů. Vynechal jsem taktéž řadu nápojů natřískaných cukrem. Kávu a čaj sladím stevií, připadně medem, s kterým to ale také nesmíte přehánět. Výsledky jsou vidět poměrně rychle, bo ty sračky, co do sebe ládujete a které vám podprahově každý večer serou do hlavy v reklamách, vás ve výkonu neskutečně brzdí. Při řízené stravě vydržíte v plném tempu (unhook wakestyle) klidně hoďku a půl. Po pauze na jídlo tam fláknete ještě druhou session a jdete odpočívat. Regenerace je mnohem rychlejší, ráno jste většinou v pohodě tak, jako byste den před nebyli vůbec na vodě. Pokud ještě využíváte BCAA přípravky, nemáte co řešit. Další nespornou výhodou je větší síla. Aby taky ne, když do každého triku taháte o 10kg méně! :D Zvýšená pohyblivost a to tak o 20% je další VELKÉ pozitivum. Tělo prostě ohnete a natočíte daleko více, než s pneušou kolem pasu! Ušetřilo mi to pár lehkých otřesů hlavy přes zadní hranu jednoduše proto, protože jsem se byl schopen do triku více vytočit a šprajc nepřišel. Co se chutnosti jídla týče, nevidím žádný extra rozdíl, ba naopak. Když si to vychytáte, budete jíst chutněji, než doposud. A že vypadáte mnohem lépe? No tak to už je jen takový bonus. Výhody jsou ale pro me, jako pro kitera, úplně někde jinde....

Switch

Vložil: admin, 21.03.2017

Komentáře

Archal
21.03.2017 v 13:36

Odzkouseno! Odpovědět

Nový komentář:

anketa

Letní kite trip (dovolená) v mém případě trvá:





MKB info
?>
login


Registrace

Zapomněli jste heslo?

Partners

design & web puradesign logo - web. stránky

rss newsNewsrss forumForum

Kontakt | Copyright © 2001-2024 Mushow.cz

mushow on facebook