mushow kitestore
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
  • header pic
Mushow Kitestore
forum/poslední
comments/poslední
bazar
Návštěvy
TOPlist

CHMI - HODINOVĚ PŘESNÁ PŘEDPOVĚĎ

Navigace: mushow.cz / How to? / CHMI - HODINOVĚ PŘES..

Dnes si dáme tém, které zajímá každého větrného jezdce a tím je přesná předpověď. Stává se, že váš program je narvaný k prasknutí  a vy nemáte čas sedět celý den na pláži a čekat, až foukne. Právě pro takové ridery je tady můj tip, jak s přesností na hodinu určit, kdy nejkvalitnější vítr příjde. 

Mé určování kvalitního větru je pro oblast Mushow, neboli jachtec Pavlov, Nové Mlýny. Mnoho z vás místo znáte pod názvem Mushow Kite Beach (MKB). Osobní zkušenost je to, co je nennahraditlelné. Dávám tedy  k dispozici své osobní zkušenosti s pozorováním a praktickým využitím, jak přepověď pro zdejší oblast funguje a jak ji co nejlépe využít. 

První si najedu na windguru přepověď pro Nové Mlýny. Tam nahrubo čeknu sílu a směr větru a pokud mě zaujme obzvláště líbivá předpověď, jdu dál. Pokud chodíte zde na web a nechce se vám zdlouhavě rolovat po windguru, přepověď pro MKB můžete najít v levé liště dole pod oddílem weather s názvem MKB - Nové Mlýny. 

Dle dlouhodobého sledování první model v tabulce WG funguje docela dobře. Polkud chcete být přesnější, doporučuji model ICON 2,2km a můžete pokračovat

Nyní následuje ta nejpřesnější část předpovědi a tím je web českého hydrometeorologického institutu, neboli CHMI. Zadáte adresu www.chmi.cz a na hlavní stránce najedete pod mapou na druhý sloupec a třetí řádek s názvem Aladin - meteogramy. Po rozkliknutí zadáte do horního řádku místo, které chcete sledovat. Pro naši oblast jsou v nabídce jak Nové Mlýny, tak Mikulov, který je z mého pozorování pro naše účely přesnější.  

V prvím řádku je teplota a ve druhém, nejdůležitějším, je přepověď větru po hodinách. Pokud na grafu narazíte na modré čáry, zbystřete. Právě pokud se na grafu tyto čáry poryvů objeví, začíná to být pro jezditelnost zajímavé. Když dosahuje modrá čára poryvu k 12m/s, dle mého sledování můžete počítat s pojezdem na kitech velikosti 12-14m/2. Pokud modrolinka sahá k 14m/s, bude to již na 10-11m/2 kity a pokud poryvy střílejí k 16m/s a více, nezapomeňte si malé cajky.

Důležitá je taktéž čára fialová, která určuje průměrnou sílu větru po celáý den. Pokud je čára klikatá jak zmije, vítr bude během dne kolísat. Pokud je čára rovnoměrná, s největší pravděpodobností se dočkáte velice kvalitního větru. 

V dalších řádcích grafu potom najdete pro kitera doplňkové věci, jako je tlak vzduchu, srážky a v nejspodnějším také oblačnost. 

Pokud chcete mapy v grafické podobě, jděte zpět na hlavní stránku a klikněte na Aladin - mapy v druhém sloupci a v druhém řádku. Zde si potom naklikejte veličinu, která vás zajímá. 

Přepověď na CHMI je naprosto přesná v den přepovědi a den předem. Tzn., že s ní můžete počítat a bez starostí plánovat. 

Závěrem mohu jen říct, že tahle metoda předpovědi je dle mých zkušeností přesná. Často se stává, že jdu po pláži foukat kite, na vodě ještě olej, kiteři koukají, kroutí hlavou a nechápou, co tam jdu dělat. No a za pár minut začne bušit a lidé opět kroutí hlavou, jak jsem to věděl. Žádná věda, jen léta sledování a znalost místních podmínek. Těch zákonitostí je hlavně se směrama větru na MKB vice, ale o tom třeba v jiném článku, případně i v diskuzi pod článkem. Jaké zkušenosti s přepovědními modely máte vy?

Krásné dny partičko!

Switch

Vložil: admin, 04.05.2023

Komentáře

Senad (web)
21.07.2023 v 12:06

Danke.

Odpovědět
Pete
04.05.2023 v 08:42

Ahoj

Děkuji za rady,to určitě hodně pomůže, no jde vidět že se vyznáš. :-)))

Odpovědět
Switch
04.05.2023 v 10:34

Diky! Třeba dá do placu někdo i své postřehy. Dobrých informací  (zkušeností) není nikdy dost!

Odpovědět

Nový komentář:

anketa

Letní kite trip (dovolená) v mém případě trvá:





MKB info
?>
login


Registrace

Zapomněli jste heslo?

Partners

design & web puradesign logo - web. stránky

rss newsNewsrss forumForum

Kontakt | Copyright © 2001-2024 Mushow.cz

mushow on facebook